Hogyan tegyük a sétát kihívássá a kutya számára?

Valljuk be, még akkor is, ha azok közül valók vagyunk, akik a legjobbat akarják kedvencüknek, a kutyasétáltatást néha fárasztó feladatnak érezzük. Ez különösen akkor igaz, ha nagyvárosban, vagy olyan külvárosi területen élünk, ahol nem könnyű nyílt terepet találni számukra, hogy kiengedhessék a gőzt. A séta minden kutyatartó számára kötelező feladat, hisz kutyáinknak szükségük van erre a napi testmozgásra, és valójában nekünk is. Ám mindennap ugyanazon az útvonalon és ugyanazokon járdákon sétálni szörnyen unalmas. Íme hát egy remek mód arra, hogyan tehetjük a napi sétát testet és elmét megmozgató időtöltéssé. Változtassuk át a sétákat városi agility tréninggé!Nos, mit is értek az alatt, hogy változtassuk át a sétákat városi agility tréninggé? Ha sosem láttál még kutyás agility versenyt, irány a YouTube, és keress pár videót. A kutyás agility elképesztő: a kutyák alagutakon száguldanak keresztül, póznák között szlalomoznak, hidakon rohannak át, és profin egyensúlyoznak a libikókán. A kutyák teljes sebességgel futnak, miközben mindig szemmel tartják az embertársukat, hogy levehessék a jelzéseket, melyik akadállyal folytassák. Embernek és kutyának is jó móka, és ami a legfontosabb, a teljesítményt nagy részben az erős kötelék, valamint a kölcsönös bizalom és tisztelet határozza meg. Még ha a „valódi” agility nem is igazán érdekel, az alapelvek átültethetők a napi séta rutinjába. A kutyád figyelmesebbé válik veled szemben, te pedig szinte mindent a játék részévé tehetsz, a járdaszegélyektől kezdve egészen farönkökig. A legjobb az benne, hogy fizikai és mentális munkát is igényel egyszerre, vagyis egy-egy séta végére fáradt és elégedett kutyád lesz. 
Íme néhány ötlet arra, hogyan használhatók jól a városi utcák agility pályaként:
1. Kávák, szegélykövek


A kávák vagy szegélykövek jó kiindulási pontot jelentenek. Alacsonyak és stabilak, így a kutyád könnyen megtanulhatja, hogyan egyensúlyozzon biztonságosan keskeny felületeken. Kezdj azzal, hogy egy szegély végére felhívod a kutyát. Gyakorold vele az ül, áll, majd ismét ül parancsot, és esetleg le is fektetheted úgy, hogy egyik lábával se lépjen le a talajra. Fokozatosan átválthatsz nehezebb terepre, például lejtős, egyenetlen szegélyekre, vagy pillérekre. 

Végül a kutyád nagyon keskeny szegélyeken is képes lesz magabiztosan egyensúlyozva végigügetni. Tovább nehezítheted a feladatot azzal, hogy megkéred, álljon meg, forduljon meg, és induljon a másik irányba anélkül, hogy leugrana a szegélyről. 
2. Padok

A padok remek lehetőséget nyújtanak arra, hogy megtanítsd a kutyádnak egy emelvényre való felugrást, és az azon való végigfutást, sőt ha több pad is van egymáshoz közel, akkor az emelvényről emelvényre való átugrást is. Megtaníthatod neki a padon való ülést és fekvést, vagy akár a hátulján két lábbal egyensúlyozást. Ha igazán nehezíteni szeretnéd a feladatot, tanítsd meg a kutyádat háttal felugrani úgy, hogy rávezeted, először a hátsó lábait tegye fel a padra, majd ezután húzza fel a mellső kettőt. Ez ám a mentális-fizikai kihívás!
3. Lépcsők, korlátok, biciklitároló állványok

A lépcsők remek agility akadályok a kutyák számára. Ültesd le a kutyát a lépcsősor tetején, majd tanítsd meg, hogy szaladjon le, és leérve álljon meg, amíg nem jelzel, hogy továbbmehet. Megtaníthatod arra is, hogy sietség nélkül lépcsőfokonként jöjjön le a lépcsősoron, vagy akár arra, hogy hátrafelé menjen fel a lépcsőn. Egy lépcsősort sokféleképpen jó mókává lehet tenni, de a legjobb része a korlát, ha van. Ha találsz olyan lépcsőkorlátot, amelynek egy-két lépcsőfokonként álló oszlopai is vannak, akkor ezeket ugyanúgy használhatod, mint az agility pályák szlalom póznáit, azaz megtaníthatod a kutyádat, hogy lefelé és felfelé menet közben szlalomozzon a korlát oszlopai között. Ugyanezt gyakorolhatjátok sík terepen is utcai biciklitároló állványok között. 
4. Utcai tűzcsapok

Ez a feladat remek kihívás a kutya számára, ha szeretnénk megtanítani minél kisebb tárgyakon egyensúlyozni. Egy tréner ismerősöm egyik bearded collie-ja imádja ezt a feladatot! Míg bizonyos kutyák akár maguktól is szívesen felugrálnak a hasonló tárgyakra, meglehet, hogy sok türelemre és jutalmazásra lesz szükséged ahhoz, hogy a kutyád elsajátíthassa ezt a mutatványt. Kezdj a talajhoz közelebb eső, alacsonyabb tűzcsapokkal, mielőtt nekivágtok a magasabbaknak!
5. Rövid falak, virágágyás szegélyek, felhajtó rámpák

Ha a kutyád már elsajátította a járdaszegélyeken egyensúlyozást, kipróbálhatsz vele alacsony falakat. Használd ugyanazokat a feladatokat, mint amiket a járdaszegélyeken használtál, csak bizonyosodj meg arról, hogy a kutyád biztonságosan fel tud ugrani a falra, és le is tud ugrani róla. A képen látható esetben például a fal távolabbi vége sokkal magasabban volt a talajtól, ezért az alacsonyabban fekvő végén ugrattam le a kutyámat, hogy elkerüljünk minden lehetséges sérülést. Annak ellenére, hogy öröm látni, ahogy a kutyád hatalmasakat ugorva teljesít egy-egy akadályt, ne feledkezz meg az épségéről! 
6. Oszlopok, farönkök, fák

A fák remek agility eszközök. Amikor a kézenállást tanítottam a kutyámnak, fákat használtunk, melyek segítségével a hátsó lábaival támaszkodva egyensúlyozhatott. Te is megteheted ugyanezt a kutyáddal. De akár azt is megtaníthatod neki, hogy fusson neki, és másszon fel rá! 

Használhatsz magasabb oszlopokat is, ha a kutyád már gyakorlottan tud oszlopon egyensúlyozni, és egyik oszlopról a másikra ugrani. Kezdjetek nagy, széles farönkökkel, és fokozatosan váltsatok keskenyebb rönkökre vagy oszlopokra. 

A városi agility jótékony hatása a viselkedésproblémákra:

A városi séták rendszeres agility edzéssé változtatása rengeteg gyakori sétáltatással kapcsolatos problémát orvosolhat – olyan problémákat, amelyek miatt szívesebben maradnál inkább otthon. 
Íme négy lehetséges példa:
Pórázhúzás
Ha a kutyád séta közben hajlamos húzni a pórázt, az nagyon kellemetlenné teszi a közös sétákat mindkettőtök számára. Ha azonban élvezetes akadálypályaként használjátok az utcákat, visszaszerezheted a kutyád figyelmét. Állandóan figyelni fog rád, hogy mi lesz vajon a következő mókás mutatvány. Hirtelen sokkal érdekesebbé válsz számára bármi másnál – még a szagoknál is! 

Reaktív hajlamok
Ha egy kutya figyelmét teljesen lekötjük egy-egy mutatvány végrehajtásával, segíthetünk neki abban, hogy ne vegyen tudomást a séta közben mellettünk elhaladó más kutyákról. Ha a kutyád pórázon agresszív vagy reaktív, egy-egy városi agility trükk segítségével – például a padra ugrással, és a rajta való végigsétálással – elvonhatod és megtarthatod a figyelmét, amíg a másik kutya elhalad mellettetek. A kutyád annyira a feladatra és az azt követő jutalomra fog koncentrálni, hogy az addig nagy gondot jelentő többi kutya egyszerűen a háttérbe kerül számára.

Ide-oda cikázás
Lehet, hogy a kutyád nem húzza ugyan a pórázt, de az a bosszantó szokása, hogy séta közben folyton előtted cikázik, hogy majd’ felbuksz benne. Ha a kutyád nem szeret fegyelmezetten az egyik oldalon sétálni, változtasd az egyik oldalról másikra váltást a játék részévé, amit csak akkor tehet meg, amikor jelzést adsz rá. A városi agilty része az is, hogy egy-egy akadályt megközelítve a kutyád az egyik oldaladon halad. Én a „válts” vezényszót használom a kutyámmal. Amikor kimondom, hogy „válts”, a kutyám átpördül az egyik oldalamról a másikra. Ez remekül működik arra, hogy visszatereljem magamra a figyelmét, amikor esetleg elkalandozik, és arra is, hogy a másik oldalamra vezényelhessem, amikor szeretném elkerülni a szemtől-szembe találkozást egy felénk közelítő másik kutyával, vagy járókelővel. 

Félénkség
Talán olyan kutyád van, amelyik mindentől fél – szeméttárolóktól, bokroktól, szobroktól. Lehet, hogy csak éppen egy olyan szakaszon megy keresztül, amikor is próbálja kisilabizálni, mi az, ami biztonságos a világában, és mi az, ami nem. Az is megeshet, hogy a kutyád súlyos önbizalomhiánytól szenved. Ez a fajta félelem teljesen kizárja a sétákból az öröm lehetőségét. Növelheted azonban az önbizalmát azzal, hogy apró trükkök új akadályokon való végrehajtására bátorítod. Egyszer csak rá fog jönni, hogy az utcai tárgyak nem is ijesztőek, sőt még jutalmat is kaphat, ha kapcsolatot teremt velük. A világ egy félelmetes helyből lassan egy nagy játszótérré változik át benne, és a séták sokkal élvezetesebbek lesznek. 
Ezek a változások nem érnek véget pusztán a sétával. Miután a kutyád felismeri, hogy nem csupán a mókás játékok forrása vagy, hanem a jutalmat osztó vezetője is egyben, azt fogod észrevenni, hogy egyre könnyebben tudjátok legyőzni az otthoni és a kinti viselkedésproblémákat is.

Mielőtt nekikezdtek!
Mindenképpen azt javaslom, hogy mielőtt elkezditek a kreatív városi agility sétákat, vedd számításba, mire képes a kutyád fizikailag, és mi az, ami még egészséges számára. Semmiképp ne kérd arra, hogy túl messzire, vagy túl magasra ugorjon, mert az ízületei láthatják kárát, és labilis vagy veszélyes helyekre se ugrasd fel. Jó ötlet, ha bevezetésképp segítséget kérsz egy agility kiképzőtől, hogy elsajátíthasd, hogyan taníthatod meg a kutyádnak az új trükköket. És természetesen, fő a fokozatosság. A kutyád számára az is nagyon izgalmas része a játéknak, ha először csak a két mellső lábával kell fel-le lépegetnie egy járdaszegélyen!
És végül íme az áhított végcél: 


Forrás: 


Ahol a kutya és az ember igényei találkoznak!